zaterdag 10 augustus 2013

Loopt Jolings' SBS contract niet af op 3 september?

Het is maandagavond 5 augustus, Thijs van Veghel en Tom van Hulsen wachten vol spanning op ‘hun’ eerste uitzending van Voetbal International. Per 1 augustus is Johan Derksen gestopt als eind-redacteur en hebben zij de baan met zijn tweeën overgenomen. Het voetbal seizoen is weer begonnen en zij zijn klaar voor een heerlijk avondje.

Vlak voor ze beginnen steken ze nog even een duim op naar de heren die het vanavond moeten regelen. Een goede aftrap voor de rest van het seizoen. Meer voetbalkijkcijfers dan Studio Sport en dan nog een beetje extra, daar gaan we voor. René van der Gijp grijnst naar ze en steekt ook zijn duim op; aan tafel zijn ze er ook klaar voor.

De avond lijkt voorspoedig te verlopen, maar dan gebeurt het; afgelopen zaterdag nog claimde de KNVB dat het geen flikker boeit of je he of ho bent. Als je kunt voetballen ben je welkom. Op een beetje een klungelig in elkaar gezet bootje voeren onder andere Louis van Gaal, Aron Winter, Patrick Kluivert en Ronald de Boer door de grachten tijdens Amsterdam Gay Pride. Het was bijna aandoenlijk dat bootje, maar een oh zo belangrijk signaal: Voetbal is voor iedereen. Niet alleen voor hetero’s en homo is geen scheldwoord. Je zou kunnen zeggen, hoezo hoeft dat te worden laten zien? Natuurlijk is voetbal ook voor homo’s, wat maakt het in vredesnaam uit of je hetero of homo bent als je voetbalt? Je valt niet uit elkaar als je een voetballer bent en homoseksueel, je hoofd wordt niet opeens vijf keer zo groot op het moment dat je uit de kast komt, je krijgt geen bulten op je lichaam en je wordt niet opeens groen. Je kwaliteiten veranderen niet en je kunt de bal nog steeds aan je voet houden. Wat maakt het dus uit? Waarom moet de KNVB zo nodig een statement maken om homoseksualiteit in Voetballand geaccepteerd te krijgen?

Omdat je als je homo bent “dan ga je gewoon in een kapperszaak werken.” Voetbal is namelijk “geen sport voor homo’s” aldus René van der Gijp. Door mensen als hij die de realiteit niet onder ogen willen of kunnen zien worden voetballende homoseksuelen in het verdomhoekje gedrukt. Want als je homo bent, dan ga je toch niet voetballen? Dan ben je toch verwijfd? Als je verwijfd bent, dan hoor je toch niet in het voetbal thuis? Voetbal is iets voor echte mannen zoals wij. Mannen die van wijven houden en van bier en van tieten. Mannen die elkaar ‘uitschelden’ voor homo. Daar bedoelen wij verder niets mee. Het is gewoon grappig, homo zeggen. Dat betekent namelijk gewoon dat ze een beetje, nou ja, geen vent zijn. Dat een homo ook gewoon een man is? Ja natuurlijk is een homo ook een man, we bedoelen er ook niets mee. Maar je moet wel begrijpen dat ik geen homo ben. En als ik zeg dat jij een homo bent omdat je een beetje nou ja, een beetje onhandig doet of gewoon een stomme beslissing neemt, dan is dat niet bedoelt als iets naars naar een homo toe. Dat moet je wel goed begrijpen.

Dat bedoelde René van der Gijp gewoon en toch zijn Thijs van Veghel en Tom van Helsen in paniek: KIJKCIJFERS!!! DIT KOST KIJKCIJFERS!!! 

En ze kunnen maar tot één slotsom komen. Aanstaande vrijdag vragen wij een homo in de uitzending. Een bekende homo, eentje die de kant kiest van Van der Gijp. Eentje die het een beetje vergoelijkt. Zo’n gezellige nicht die goed ligt in het land. Want laten we eerlijk zijn, Van der Gijp is niet anti-homo. Hij is gewoon “een beetje dom” dat hij niet kan inzien dat homoseksuelen gewoon mensen zijn die zich in alle lagen van de bevolking bevinden, in elk beroep en in elke sport, omdat het, hé, dat is grappig, gewoon mensen zijn!

Het is even moeilijk, want welke homo wil nu zijn vingers branden aan dit verhaal? En dan krijgen ze een lumineus idee; loopt Jolings contract bij SBS per 3 september niet af? Ja hoor, hij keert dit seizoen weer terug naar de moederschoot en wie wil er nu niet goed beginnen bij zijn ‘nieuwe’ werkgever? En zo kwam Gerard Joling vrijdagavond 9 augustus op voor ik-bedoel-er-verder-helemaal-niets-mee-Van der Gijp.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten